БСП и АБВ ще борят модела "Плевнелиев"

16:11, 12 юли 16 / Политика 25 420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Целта ни е да променим модела и съдържанието в президентската институция, наложени от ГЕРБ. Средството за постигане на тази цел е спечелване на президентските избори. БСП прие оценка за управлението на ГЕРБ в президентскaта институция и тя е политически провал.

Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след проведената среща с ръководството на АБВ – Георги Първанов, Ивайло Калфин и др.

„АБВ отдавна е против модела ГЕРБ в президентската институция. Преди месеци се бях пошегувал че трябва да имаме оставката на Плевнелиев за цялостна дейност, а не за един или друг гаф, с каквито изобилства неговото управление“, каза от своя страна и Първанов.

Двете леви формации се срещнаха, за да договорят съвместното си участие на президентските избори тази есен. На „Позитано“ 20 миналата седмица бе проведен вътрешнопартиен референдум, от чието решение стана ясно, че червените редици искат да се коалират с АБВ.

И Първанов, и Нинова отказаха да говорят за взаимните обвинения и нападки, които си бяха отправили в края на миналата седмица. Лидерът на БСП бе категорична, че Първанов и Калфин не могат да са общите кандидати на лявото политическо пространство, а от АБВ контрираха, че не искат да им бъдат поставяни предварителни условия.

Нинова продължи с оценката си за настоящия държавен глава Росен Плевнелиев. Според нея във външната си политика той не е изразявал и защитавал националните интереси на България. Във вътрешната политика е разделял нацията, вместо да я обединява. Заемал е страна в спорове и то страната на „големите“.

„Налагаше вето върху закони, които защитаваха малките и дребните производителите от големите търговски вериги и монополи“, продължи лидерът на столетницата.

Георги Първанов подчерта, че са приели поканата от БСП за среща с удовлетворение, „макар и закъсняла след повече от 2 години“.  

"Не е въпросът да постигнем компромис, а да стигнем до номинацията на силна, убедителна, печеливша, избираема кандидатура. Ние можем да постигнем какъвто и да е компромис и да компроментираме идеята за лявоцентристкото единство", поясни Първанов. 

Той оцени днешната среща като добро начало на един така необходим диалог в пространството ляво и ляво-център. Приели със задоволство и вътрешното проучване в БСП, което очевидно показва, че на АБВ се гледа позитивно.

Новият български президент трябвало да бъде лидер не само в национален, но и в европейски план. Да води една политика, която е проевропейска, но отворена към нашите съседи на изток в това число Русия.

„Да бъде истински върховен главнокомандващ, а не да козирува дори още преди да са ни поискали западните партньори едно или друго“, подчерта Първанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама