ВСС гуша за гуша при избора на временен шеф в Районен съд Свиленград

15:56, 12 юли 16 25 504 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Веднага след като кадровиците на съдебната система гласуваха освобождаването на Елена Тодорова от шефския пост в Районен съд Свиленград днес, се хванаха гуша за гуша, кой да бъде избран за временен шеф на най-ключовото районно съдилище в страната. В крайна сметка 10 души гласуваха това да бъде Христо Георчев, който и в момента е действащ магистрат. 

Елена Тодорова, както съобщихме миналата седмица е подала оставка на 21 юни. Твърди се, че това тя прави по лични причини. След като е заявила позицията си са направени 2 предложения за временен шеф на съда. От комисията във ВСС са се спрели на Христо Георчев, въпреки че членовете на ВСС преди време отказаха да го назначат за постоянно на поста. И този факт бе изтъкнат преди седмица от Галя Георгиева, член на ВСС, която според запознати е подкрепяла Елена Тодорова. 

От друга страна председателят на Окръжен съд Хасково Миглена Тянкова е предложила за временен шеф на РС Свиленград да бъде командированата от Харманли Мария Атанасова. На заседанието днес бе изтъкнато, че Тянкова се е отказала от предложението си и е предоставила специализираната комисия да определи титуляр до провеждане на конкурс. Това провокира Галя Георгиева да направи ново предложение, което преповтаряше това на съдия Миглена Тянкова. Председателят на Върховния административен съд Георги Колев, който ръководеше заседанието застана зад кандидатурата на Мария Атанасова.



Членове от ВСС обаче обясниха, че решението на комисията да издигнат Христо Георчев е в техен негатив, защото той не е дал съгласие да бъде гласуван, докато Мария Атанасова се е съгласила. Милка Итова от ВСС, която минава за приближена на Георчев, защото и двамата са от Любимец заяви, че ако Мария Атанасова бъде избрана, то ще трябва да се разкрива нов щат в Районен съд Свиленград. Миналата седмица стана ясно, че такава възможност няма. Имаше и такива, които заявиха, че в комисията са били притеснени от предложението командирован съдия да бъде избран временно на шефския пост. Защо обаче са били притеснени след като самите те са създали вече такава практика не стана ясно.

ВСС реши още да бъде обявен конкурс за председателското място на съда в Свиленград.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама