Арбитражно дело, молба за несъстоятелност и други документи потънали в забвение, откри СГС

15:37, 12 юли 16 25 540 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На днешното заседание на Съдийската колегия на ВСС стана ясно, че в Софийски градски съд са открити случайно документи от 2013 г., които са били оставени без движение, съобщи репортер на София Topnovini.bg. По информация на "De Facto Legal" става дума за седем документа - 1 арбитражно дело, 2 искови молби, 1 молба за откриване на прозиводство по несъстоятелност, 2 разпроеждания на зам-председател на съда и 1 моба за оттегляне на иск. Не е ясно обаче какъв е обектът на тези документи. Искови молби пък се подават единствено за граждански и търговски дела. 

В този период шеф на гражданското отделение и зам.-шеф на съда е Богдана Желявска, която ВСС отказа да накаже, въпреки искането на правосъдния министър Екатерина Захариева през март тази година. Именно по предложение на Панов и на предшественика на Захариева – Христо Иванов преди година започна дисциплинарно производство срещу бившата зам.-шефка на СГС.

Шефът на градския съд Калоян Топалов е изпратил две писма, до ВСС и до Инспектората на ВСС, за проверка на молби за образуване на дела открити във входящия регистър, по които не е даден ход на делата. Исканият период за проверка пък е 1 март 2013 г. до 30 юни 2013 г.

Въпреки че съдийската колегия реши в хода на обсъждането въпросната точка да бъде публична, след пускането на видеото и звука от заседанието не станаха ясни подробности за това предмета й. Единствено се разбра, че темата е изключително сериозна, заради това, че дебатът между членовете на колегията беше на висок глас и се отправиха множество предложения за решение.

След като Соня Найденова взе думата, стана ясно, че в писмото на Калоян Топалов се посочва, че има три дела в периода август 2013 г. - декември 2013 г., които са останали също без движение. Те обаче не се включват в проверявания период от Инспектората към ВСС.

Главният инспектор Теодора Точкова обясни, че писмото до ВСС и това до Инспектората е едно и също, само е сменен адресатът му и проверка по него вече е започнала. Някои кадровици изказаха съмнение, че инспекторите ограничават периода на проверката, тъй като има 3 молби по дела оставени без движение, но позицията им не получи отговор.

Калин Калпакчиев предложи проверката да обхване цялата 2013 г. и да се извърши от членове на ВСС, но предложението му беше отхвърлено с 5 на 8 гласа. 

Преди това пък се чуха мнения административното ръководство на градския съд да си провери 2013-та година и да прочетат повторно доклада на ВСС, който направи проверка миналата година за дейността на съда, и да вземат съответните мерки.

В крайна сметка със 7 на 6 гласа съдийската колегия взе решение да се изисква справка от ИВСС след приключването на проверката образувана по предложение на шефа СГС Калоян Топалов по движението и администрирането на дела за периода от 1 март 2013 г. до 30 юни 2013г. за случайното им разпределение и наличието на предпоставки за образуване на дисциплинарно производство. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама