Община Русе се отказа от идеята за пълна забрана на колоездачи в пешеходните зони

15:36, 12 юли 16 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът на Община Русе Пламен Стоилов е оттеглил предложението за промени за Наредба 18, регламентираща обществения ред при ползване на превозни средства на територията на Община Русе, от които във фокуса на общественото внимание попадна най-вече забраната за движение на всички велосипедисти, скейтбордисти и каращи ролери в парковете, градините, пешеходните зони и най-вече по ул. "Александровска" и площад "Свобода". За решението съобщи зам.-кметът по комунални дейности Наталия Кръстева по време на днешното заседание на постоянната Общинска комисия по здравеопазване и социални дейности. 

"Диалогът на общинска администрация с представителите на велосипедните движения на територията на Общината винаги е бил добър и затова определящото при настоящото оттегляне е да стигнем до консенсус и направените предложения да станат факт. Изразяваме готовност да потърсим приемливи за всички страни предложения, които да залегнат в общинската наредба. Целта на този диалог е да се проведе по-широк дебат и да постигне равновесие и стабилност в интереса на гражданите", заяви Кръстева по време на обсъждането. 

Първоначално идеята за забрана на всякакъв вид велосипедисти предизвика противоречиви реакции, като част от гражданите я приветстваха, докато велосипедните организации се обявиха против. Последните напомниха, че Община Русе е планирала да изгради велоалеи и алтернативни маршрути за велосипедистите в централните части на града, като това обаче все още е не е изпълнено. Те бяха планирали и протест срещу забраната, който трябваше да се състои в сряда, от 18:00, пред сградата на Общината. 

След като стана ясно, че предложението за забраната е било оттеглено от кмета Пламен Стоилов, организаторите от "Вело-Русе" съобщиха, че обявеното събитие ще се проведе, но не като протест а като велошествие. То ще има за цел да обърне внимание на по-младите колоездачи за правилата за движение, както и съобразяване с движението в централните части на града, в които има множество пешеходци. Ще бъдат обсъдени и варианти за довършване на плановете за безпрепятствен достъп на велосипедистите до централните части на града с алтернативни маршрути.

От Община Русе коментираха, че ще продължат диалога с велосипедните сдружения в града, за да може да се стигне до най-приемливото решение за всички страни. В тази връзка ще бъде сформирана работна група, която отново да обсъди всички варианти за промени в Наредба 18. Очаква се прецизираната наредба да бъде внесена за разглеждане отново през септември или октомври тази година. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама