До 20 дни става ясно има ли бити деца в Центъра за настаняване в Шумен

15:36, 12 юли 16 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По повод изнесената в медийното пространство информация за насилие спрямо дете с увреждания, упражнено от възпитателка в Център за настаняване от семеен тип „Слънчево детство“ и след подаден сигнал  Районна прокуратура - Шумен разпореди извършването на проверка.

Ще бъдат проверени данните за отправяне на закана с убийство и за изтезаване на малолетни и непълнолетни лица от възпитателите им.

Проверката ще бъде извършена от Областната дирекция на МВР Шумен съвместно с „Отдел закрила на детето” при дирекция „Социално подпомагане” - Шумен.

В срок от 20 дни следва да бъде установено кога, къде и кое лице е упражнявало насилие, в какво се е изразявало то и по отношение на кои лица, кога, къде, какви заплахи и закани са отправяни и спрямо кого.

Указано е да се снемат сведения от  всички лица, на които са известни обстоятелствата по случая, да се приложат всички документи, имащи отношение за изясняване на обстоятелствата, предмет на проверката, вкл. и съдебно- медицински удостоверения; да се приобщи към материалите по преписката записът, сочен в сигнала.

Разпоредено е на „Отдел закрила на детето” при дирекция „Социално подпомагане” - Шумен да изготвят социален доклад и да дадат обосновано мнение за това има ли деца в риск, както и налице ли са основанията за предприемане на мерки за закрила на детето по чл. 26 от Закона за закрила на детето.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама