Размерът на ритон от Панагюрското съкровище се променил за три години – ето защо

15:15, 12 юли 16 25 707 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Размерът на ритон с глава на елен от Панагюрското съкровище се е променил с близо 2 сантиметра за три години. От 2013 г. до 2016 г. съдът сякаш си играе на популярната детска игра „джудже и великан“, защото на 12.04.2013 г. е бил висок 12,5 см., а на 12.08.2014г. измервания на експерти показват, че е пораснал с 2 см. - на 14,8 см. След това изненадващо отново тръгва надолу и на 14.04.2015 г. на изложбата в "Лувъра" е измерен на 12,5 см. На 31.06.2016 г. на изложба в Япония, измерители показват, че ръстът му отново е нараснал и съдът е висок 14,8 см.

Това разкри пред Topnovini.bg Павел Цветанков, който е един от наследниците на откривателите на Панагюрското съкровище. Той от години твърди, че има подмяна на съдовете на съкровището и вероятно става дума за фалшифициране на документи или на самото имане.

От Министерството на културата обаче не взимат на сериозно сигналите на Цветанков, тъй като според източниците ни във ведомството наследникът ги затрупвал с писма за нередности със златните съдове. Цветанков твърди, че освен ритонът още 4 други експоната от съкровището променят размерите си периодично. „Подобна е съдбата и на още четири предмета, или иначе казано на пет от деветте съда на съкровището“, допълва Павел Цветанков. 

От Националния исторически музей разясниха казуса, като обясниха, че "вероятно тези данни са взети от различни каталози, като при мереното са използвани различни начини.

Елка Пенкова от НИМ заяви, че за да се спре със спекулациите около размерите на съкровището преди месеци от музея издават специална книга за имането. Там е разяснено как са измерени всички съдове и кои размери са приети за най-точни.

„Наш колега направи специален шублер, за да можем да измерим всички съдове“, допълни Пенкова. Тя поясни как трудността при измерването се получава заради завития завършек на ритоните.

"Някой го мерят от самото му начало, от ръба, други не", допълни още експертът от НИМ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама