Отбелязват 100 години от рождението на Йехуди Менухин с концерт

15:02, 12 юли 16 / Култура 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Международният музикален фестивал „Варненско лято“ ще отдаде заслужена почит към името на един от гениалните представители на музикалното изкуство на ХХ век - цигуларя и диригент Йехуди Менухин (1916 - 1999 г.). Концертът, посветен на 100-годишнината от рождението му с участието на възпитаници на неговата школа в Англия, е днес от 19 ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“.

Школата „Менухин“ е създадена през 1963 г. В нея се обучават около 60 ученици на възраст от 8 до 18 години, които свирят на струнен инструмент или пиано. Сред най-известните възпитаници са цигуларите Алина Ибрахимова, Найджъл Кенеди, Никола Бенедети, Тасмин Литъл, Валерий Соколов.

Биографът на Йехуди Менухин - Хъмфри Бъртън, казва за него, че е „най-известното дете на планетата“, истинско дете чудо от мащабите на Моцарт. Седемгодишен е, когато свири със Симфоничния оркестър на Сан Франциско, а 4 години по-късно изнася първия си концерт в „Карнеги хол“. „Скъпи мой Йехуди, тази вечер имах възможност да се убедя, че все още се случват чудеса. Господ очевидно не е спрял да работи“ - тези думи на Алберт Айнщайн след един концерт на 16-годишния Йехуди Менухин илюстрират може би най-добре възхищението, което поражда младият цигулар у своите съвременници, и което се запазва до края на активната му кариера.

Когато е на 12 години получава изключително ценен подарък от известния банкер и ценител на изкуството Хенри Голдман - цигулка „Страдивариус“ от 1733 г. Роден в семейството на белоруски евреи, избягали през Палестина в САЩ, Йехуди Менухин се превръща в гражданин на света. Още е дете, когато сключва договор със звукозаписната компания EMI, сътрудничеството му с която продължава цели 70 години. Това е най-дългият договор в историята на музиката.

Йехуди Менухин е основател на редица музикални инициативи и школи. През 1977 г. създава фондацията Live Music Now, която организира концерти на млади професионални музиканти извън големите зали - например в затвори и в болнични заведения. Бил е председател на Международния музикален съвет на ЮНЕСКО. Той е автор на книги и есета, посветени на теми от областта на политиката, хуманизма и екологията. През последните си години живее във Великобритания. За многобройните му успешни общочовешки акции и мисии той е отличаван с най-високите отличия и благородни звания в редица държави.

100-годишнината от рождението на Йехуди Менухин се отбелязва по целия свят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама