Почистват близо километър брегова ивица на Янтра във Велико Търново

14:15, 12 юли 16 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Във Велико Търново почистват близо километър от бреговата ивица на р. Янтра.  Дейността е възложена от Общината след проведена обществена поръчка. Средствата са осигурени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Със специализирана техника се работи в два участъка. Първата зона е в кв. „Дълга лъка” и включва двата бряга около и под моста до южния вход на града, който е част от международния път Велико Търново – Гурково. Във втория участък влизат двата бряга на Янтра в района до квартал „Чолаковци”.

Около южния вход на старопрестолния град се почиства терен с дължина над 400 линейни метра и ширина между 15 и 30 метра. Над 400 метра брегове са включени във втория участък, където р. Белица се влива в р. Янтра. Оформени са временни пътища, по които машините имат достъп до речната ивицата, създадени са и временни депа за наносите.

Дейностите включват изгребване на наносните маси, депонирането и извозването им. Изкоренена е и храстовидната растителност непосредствено до бреговете и от руслото на реката. Цялостно се почистват и подходите към бреговата ивица и колоните на двата моста. Премахнати ще бъдат и изкуствените рампи и малки острови, които затрудняват отичането на водата и са предпоставка за изкуствено повишаване на нивото на реката при пълноводие.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама