Майките ще взимат 50 % от майчинството, дори ако се върнат по-рано на работа

13:15, 12 юли 16 / Политика 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ако се върнат по-рано на работа, преди детето да е станало на 1 година, майките ще взимат 50 % от майчинството. Тази своя идея ще реализира социалният министър Зорница Русинова чрез промени в Кодекса за социално осигуряване. Тя обяви намерението си по време на среща с журналисти. Според нея по този начин ще се насърчат майките да се върнат по-рано в службата, ако имат възможността за това чрез помощта на детегледачка или ясла.

Така например, ако жената се върне на работа, когато детето ѝ е на 7 месеца, то държавата ще продължава да изплаща 50 % от майчинските още 5 месеца, докато бебето стане на годинка. 

До 12 месеца ще се изплащат по 200 лв. на лицата, които участват в програма на социалното министерство и си намерят работа в населено място на над 50 км. от техния роден град или село. Това е друго намерение на Русинова. Средствата обаче ще могат да се изплащат чак от следващата година, когато ще бъдат предвидени в Националния план за действие по заетостта, поясни социалният шеф.

По думите й друга приоритетна дейност за лятото е финансирането на проекти към "Красива България", където вече са предвидени над 2 млн. лв., идеята е част от средствата да отидат за подобряване на градската среда за хора с увреждания. Допустимата сума за кандидатстване по тях е в размер на 30 000 лв. " С тези пари например би могло да се изгради външна рампа или да се изгради достъпен вход", поясни Русинова. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама