В Иран говорили за „Белене“, но с неясен резултат

12:43, 12 юли 16 / Политика 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Темата за произведения от „Атомстройекспорт“ ядрен реактор за неосъществената АЕЦ „Белене“ е била повдигната по време на официалното посещение на правителствена делегация в Иран, както предварително бе известно. От правителствената пресслужба съобщиха за провел се разговор между министъра на енергетиката Теменужка Петкова и вицепрезидента и ръководител на организацията за атомна енергия на Ислямска република Иран Али Акбар Салехи. На нея е присъствал и вицепремиера Томислав Дончев.

По време на срещата е било обсъждано задълбочено сътрудничество в енергийния отрасъл и по-специално – да бъде осъществена обмен на опит между ирански и български експерти в сферата на атомната енергетика.

Не става ясно обаче повдигната ли е темата Иран да купи реактора и как е било прието предложението от страна на Техеран.

Петкова е информирала Салехи за решението на Арбитражния съд в Женева по търговския спор между Националната електрическа компания и „Атомстройекспорт” във връзка с проекта за АЕЦ „Белене”. Представен е бил и 40-годишен експлоатационен и експертен потенциал на страната в работата на АЕЦ „Козлодуй“. Близо 33% от енергията в България се произвежда от атомната централа в Козлодуй, като по този начин продължава да е базова мощност и основен фактор в мощностния баланс на страната.

Двете страни се обединиха около задълбочаване на взаимоизгодното сътрудничество в сферата на атомната енергетика при използване на ядрената енергия за мирни цели, съобщават от пресслужбата.

Дончев и Петкова са поканили Салехи да посети България, където да бъдат обсъдени технически детайли във връзка с бъдещото сътрудничество между двете страни в сферата на ядрената енергетика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама