Русинова: Назначена е медицинска експертиза на детето от Центъра за настаняване в Шумен

12:42, 12 юли 16 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Назначена е медицинска експертиза на детето от Центъра за настаняване от семеен тип в Шумен, за да се изясни дали наистина спряно него е оказано насилие. Това съобщи днес пред журналисти социалният министър Зорница Русинова във връзка с изтеклия в социалните мрежи запис на насилие в Центъра.

Русинова коментира, че е недопустимо да има агресия в социалните домове. Тя посочи, че редица институции като МВР и Агенцията за закрила на детето са ангажирани и работят по случая.

Социалния министър съобщи, че по програма на министерството се предвижа да бъде работено със служителите в социалните заведения с психолог. Те ще бъдат и допълнително обучавани, за да се подобри средата на работа в домовете.

Зорница Русинова каза още, че тази година 325 деца от домове ще отидат на море или планина със средства, отпуснати от социалното министерство. За целта директорите на социалните заведения трябва да кандидатстват с програми, като ще бъдат отпускани от 3500 до 10 хил. лв. В програмите за почивката трябва да са включени и социални и културни мероприятия.

Topnovini.bg припомня, че записът с насилие над дете от Центъра за настаняване от семеен тип 1 бе публикуван във Фейсбук от служителката в социалното заведение Хюлия Арон. 

На клипа ясно се чува как жена използва недопустим език в комуникацията си с дете, за което се твърди, че е настанено в центъра. Тя казва, че ще го убие и го нарича животно, а детето плачейки й повтаря "чакай".

От Община Шумен започнаха незабавна проверка и сезираха за случая полиция, прокуратура и Агенцията за закрила на детето.

Директорката на социалната институция Марина Андонова пък коментира, че гласът на клипа не е на служител от центъра и записът е монтаж.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама