Нов случай на хепатит А в Асеновград

11:42, 12 юли 16 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нов случай на хепатит А е регистриран в ромската махала в Асеновград, съобщи епидемиологът в РЗИ – Пловдив д-р Таня Учурджиева,цитирана от радио Фокус -Пловдив. Заразено е дете на 8 години, което живее на ул. "Незабравка", което е хоспитализирано в клиника. Случаят е от вчера.

"Предпоследният случай на болен от хепатит в махалата в Асеновград е регистриран на 8 юли", заяви Учурджиева, като заболелите там досега са 15. Според инспекторите от РЗИ, все още не може да се говори за епидемия и за свързаност на случаите, освен чрез факта, че всичките са от ромските махали и квартали.

В Столипиново няма регистрирани нови случаи. Заболелите от хепатит А там са 13. Уведомени са кметовете за предприемане на мерки срещу разпространението на болестта. Уведомена е и Агенцията по безопасност на храните за проверка на хранителните обекти и хигиената в тях, тъй като това е чревна инфекция, която се предава чрез храна, вода и приборите, които се ползват. Уведомено е и ВиК за течовете, които трябва да се отстраняват. Дадени са препоръки на фондация "Рома" за провеждането на разяснителна кампания за спазването на личната хигиена и за риска от болестта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама