Ставаме треторазрядна държава заради намесата на чужди посланици у нас, отсече Близнашки

10:44, 12 юли 16 / Политика 25 564 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Превръщаме се в една второразрядна, треторазрядна държава, в която чуждите посланици си позволяват да се намесват по един доста груб начин. Това каза бившият служебен премиер Георги Близнашки в ефира на бТВ. Той припомни, че 14 чужди посланици са подписали писмо в подкрепа на законопроекта за борба срещу корупцията, 16 са подкрепа или промените в Конституцията, а 17 - гейпарада в София.

Според него е трябвало да им се размаха пръст от страна на държавния глава и да бъдат извикани да им се каже какво е приемливо и какво не е в нашата страна.

Зад силовата политика, която демонстрират управляващите, се крие огромна логическа и политическа слабост. Затова чуждите посланици се намесват с лекота в българските вътрешни работи, отбеляза Близнашки.

По неговите думи някой трябва да олицетворява принципите на Конституцията. Но това не може да се случи, когато на върха са излезли хора, за които Конституцията няма никаква стойност.

Относно изказване на лидерът на ДОСТ Лютви Местан, че нито Конституцията, нито Законът за политическите партии дефинира какво е етническа партия, Близнашки каза, че „Местан е един много обигран политик, който се готви много сериозно за публичните си изяви и жонглира добре с понятията“.

По неговите думи не случайно има забрана в Конституцията за регистрация на етнически партии. По делата на ДОСТ не може да се стигне до друго заключение освен до това, до което е стигнал и съдът, коментира Близнашки.

„Не можеш да си позволиш да обикаляш страната, съпроводен от турския посланик, не можеш да си позволиш по време на публичните изяви да използваш турски език. Това са неща, които няма нужда да се дефинират. По делата ще ги познаете“, коментира Близнашки. Според него турският посланик е трябвало „да бъде поставен на мястото още в началото на този процес“.

„В този смисъл, когато г-н Местан жонглираше с тези понятия, той говореше, че не етносът е субект на политическото право, а отделният гражданин“, каза Близнашки. И допълни, че лидерът на ДОСТ е овладял терминологията, но по същество прави нещо друго.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама