Цикади нападнаха паркове и градини във Варна

10:16, 12 юли 16 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Миниатюрни цикади от вида Metcalfa pruinosa нападнаха дървета и храсти в Морската градина и останалите паркове на Варна. Сигнали за нашествието пристигат от всички райони на града, съобщиха от общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация“. Вредителят е внесен от Средиземноморието  през 2014 г. и унищожава повече от 200 вида дървета, храсти и треви.

Единственият инсектицид за борба с цикадите, регистриран у нас, обаче е от  втора професионална категория на употреба и е забранен за приложение на площи, използвани от широката общественост, каквито са парковете и градините. Затова опитите за обработка на зелените площи с разрешени за широка употреба биоциди не дават задоволителен резултат, обясниха експертите.

От началото на лятото всички детски заведения и големите паркове във Варна са обработени двукратно против кърлежи. Тече и дезакаризацията на окосените и с изнесена зелена маса детски и спортни площадки. До 20 юли ще се проведе и втората обработка срещу комари на парковете и деретата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама