Дисидентът Петър Бояджиев е подал заявление за членство в ДОСТ

10:07, 12 юли 16 25 504 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Известният дисидент Петър Бояджиев е подал заявление за членство в ДОСТ, става ясно от негов пост във Фейсбук.

Решението му е заради отказа на съда да регистрира партията на Лютви Местан, което от формацията обжалват.

Бояджиев, който родом е от Нови пазар, пише, че като дългогодишен политически затворник е скандализиран от това решението на съда, което „връща правораздавателния режим в годината 1988“.

„В знак на солидарност и чувство за уважение към върховенството на закона в Европейското правно пространство, към което принадлежи съвременна България, възмущавайки се от тази гавра с българското правосъдие, аз ви моля да приемете моето заявление за членство в ПП ДОСТ“, пише Бояджиев.

Бояджиев е емигрант, работил от Франция за свалянето на комунистическия режим. Роден е на 3 юли 1941 година в Нови пазар. През 1968 г. завършва математическия факултет на Софийския университет. В навечерието на ІХ конгрес на БКП през 1966 г. заедно със своя приятел Алфред (Фреди) Фосколо разпространяват позив с искания за излизане от Варшавския договор, за свобода на сдруженията и многопартийност. За действия против народната власт е арестуван на 15 август 1968 г. 10 г. прекарва в Старозагорския затвор като политически затворник. През 1981 г. успява да избяга нелегално през турската граница. Установява се да живее в Марсилия. В България се връща за пръв път през 1991 г., за да участва във втората Национална конференция на СДС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама