Местан: Атаките, на които ДОСТ е подложена, показват, че България има нужда от нея

09:52, 12 юли 16 / Политика 25 392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По-убеден от всякога съм, че новият политически проект ДОСТ е необходим за България, защото атаките, на които сме подложени, показват, че има място за негов българската политика. Това заяви Лютви Местан в ефирана на БТВ по повод отказа на СГС да регистрира поартия ДОСТ. Съдия Лилия Илиева изтъкна няколко причини, заради които партията не може да бъде регистрирана. 

Лидерът на ДОСТ уточни, че "решението на съда е черна точка в публичния имидж на България като правова държава." Според него Конституцията съдържа текст, който забранява партиите на етническа и религиозна основа, но тя не дава легална дефиниция за етническа партия.

"Ако критерият е преобладаващ брой хора от един етнос, то всички български партии са етнически или когато преобладават други етноси – няма проблеми, но ако е турския, това е проблем", каза Местан.

Лидерът на ДОСТ обясни, че адвокат Михаил Екимджиев определил мотивите на съда най-добре - "скандално неприемливи, защото представят брутално ограничение на свободното право на етнически признак, което поражда възможно най-тежката дискриминация на етническа основа",. 

Местан допълни, че продължава да вярва, че България е европейска правова държава и има силни очаквания че ще получи регистрация. Той уточни, че оценките му не визират съда като институция, а точно този състав или съдия от СГС. Местан припомни, че партия БАСТА е една от последно регистрираните партии в България.

"Защо е възможно регистрация ако думата е от испански, немски или английски произход, а когато от турски - не може. Възможно ли е йерархиризиране на езиците? Езиците са еднакво стойностни до последното наречие на зулусите в Африка",запита той.

"Ще защитавам доблестно правото на майчин език, смело правата на лицата, принадлежащи към малцинства, едно е да защитаваш етно-религиозни права, друго е да си етническа партия", каза още той. "Няма езици второ качество, няма етноси второ качество. Турците не са второ качество хора. Има ситуации, в които всички не трябва да потиснем егото си и да видим по-широката картина", завърши Местан.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама