Речник с прабългарски думи правят студенти в Русе

09:43, 12 юли 16 25 430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Студенти от специалност Български език и история усилено работят в научноизследователска лаборатория, в която изучават езиковедското наследство на български писатели, съобщиха от Русенския университет „Ангел Кънчев“, като уточниха, че лабораторията е създадена с помощта на д-р Владка Вълчева, съпруга на писателя Йордан Вълчев.

При откриването д-р Вълчева е дарила архива на белетриста, като е пожелала студентите да използват данните за научни цели. В момента е в ход подготовка за издаването на речник с прабългарски думи, събрани от Йордан Вълчев.

Специалност Български език и история е разкрита през 2002 г. и е сред приоритетните специалности, определени от Министерството на образованието и науката, тъй като има необходимост от учители във всички степени на училищното образование. По време на обучението си студентите от специалността имат възможност да получават държавна стипендия и да кандидатстват за европейска стипендия, да се включат в програмите за студентска мобилност Еразъм и се обучават в европейски университети. Участват в съвместни инициативи с бъдещите си работодатели и са част от екипите на научни проекти.

Завършилите придобиват образователно-квалификационна степен "бакалавър" с професионална квалификация "Учител по български език и литература“ и „Учител по история”. Това им дава възможност да работят както в системата на образованието, така и в музеи, архиви, библиотеки, като журналисти и PR. Завършилите могат да изпълняват и дейности в различни сфери на обществено-икономическия живот, за които се изисква висше образование.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама