Цацаров: Политически и икономически планове разделят държавата между Пеевски и Прокопиев (обновена)

08:34, 12 юли 16 / Политика 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Страната е разделена на две медийни империи, тези на бизнесмена Иво Прокопиев и депутата от ДПС Делян Пеевски, което е решение на крупни политически и икономически планове. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров в интервю за "Нова тв". По думите му това разделение не е свързано с престъпление и не зависи от прокуратурата, коментира Цацаров 

"На мен защо ми е работа да знам дали Прокопиев е в Сингапур, а Пеевски в Дубай?", попита главният прокурор, като заяви, че и двамата са проверявани от НАП и не са открити нарушения. Това обаче според Цацаров не променя факта, че има разделение на медийния пазар и опитите за въздействие общественото мнение угодно на двата полюса.

Медиите на Прокопиев са винаги критични към главен прокурор и прокуратура, позиция продиктува от политически, икономически и лични интереси, каза още главният прокурор като допълни, че тези на Делян Пеевски пък спират да го ласкаят, когато бъдат нарушени техните интереси.

Съд и прокуратура

"Някак си оправдателните присъди станаха много в последно време", коментира главният прокурор, като заяви, че много добре знае дефицитите на прокуратурата, МВР и на "всесилния" според обществото ДАНС, която пък няма никакви полицейски функции.

По думите на Цацаров моделът на румънската прокуратура у нас е възможен, но при определени условия. "Моделът на румънската прокуратура може да функционира тук, но ще трябва да си внася обвинителните актове в съда в Букурещ, а не в съд, който ти връща всяко дело срещу народен представител и оправдава всеки втори", каза той.

Престъпността в Слънчев бряг

"Това е нагла престъпност и държавата трябва да действа", коментира Сотир Цацаров престъпността в туристическия комплекс и неговия район. По думите му самото функциониране на комплекса Слънчев бряг създава предпоставки за такъв тип престъпност. "Той е държава в държавата и се превръща в апетитна територия за всеки, който желае да реализира средства", заяви главният прокурор като допълни, че основно това са групировки.

"Това е война за територия и контролиране на търговската дейност", така Цацаров определи случващото се там и допълни, че войната не е само за наркотици, а "за местата за сладолед, такситата" и всичко друго. Според него поставянето на КПП-та в курорта е "тичане след събитията".

Главният прокурор обясни, че следователят Иван Христов, който беше представен в медиите като следователят на Митьо Очите, е отстранен от длъжност заради развиване и осъществяване на лична стопанска дейност - хотелиерство, ресторантьорство и други. 

Депутатът от ДПС Александър Методиев - Бат` Сали

В понеделник депутатът сам депозира искане да му бъде свален имунитета, след като главният прокурор поиска той да бъде премахнат заради неподчиняване на полицейска заповед и опит за предотвратяване съставянето на акт не негов познат. По думите на Цацаров депутатът е действал с чувство на безнаказаност.

"Съзнанието му даже не е допускало, че той може да бъде спрян от полицейския патрул. Действията му показват, че той се намира в района си и започва да иска отчет", коментира главният прокурор. По думите му Бат` Сали е звънял тогава на началника на униформените, като според него е звънял и "по-горе", но това също ще бъде установено.

За това дали ще бъдат направени и други проверки на депутата, който е свързван със скандала за организиране на паралелно нелегално енерго и събиране на пари за сметки на ток в ромската махала в Самоков, Цацаров каза, че прокуратурата не е орган, който може да изземе функциите на "всички в тази държава".

По на Цацаров било политически удобно всеки да си измива ръцете с прокуратурата. Той обаче отново нападна съда, като постави въпроса дали институцията би гледала мярката за задържане на обикновен гражданин толкова бързо, колкото на депутата Волен Сидеров и да го освободи след 2 часа.

Вежди Рашидов и къщата за гости на сина му

Главният прокурор обясни, че обвинението ще направи проверка на министъра, ако отговорни институции установят несъответствие в доходите и имотното му състояние и решат да сигнализират. Сотир Цацаров изказа мнението си за ситуацията около министър Рашидов и исканията за оставката му, като подчерта че говори като гражданин.

"Човек може да изпусне нервите си, може и да се извини за това", коментира той. Цацаров каза още, че внимателно е чел текста, който иска оттегля на Рашидов и коментира, че вътре са хора, които "са искали оставките на поне 10 човека, включително моята". По думите му под него са се подписали хора, които не са направили и 1/10 от това, което е направил Рашидов. "Вътре има и хора близки на министър, който седи при Рашидов в Министерски съвет, както и на хора собственици на медия", каза още главният прокурор.

Европроверката на прокуратурата

Главният прокурор заяви, че евроекспертите, които трябва да анализират държавното обвинение могат да поискат, което и да е дело. На въпрос защо не са поискали делото КТБ, Цацаров отговори, че няма какво да се срамува от това дело и некоректно да се каже, че той нарочно не го показва. "Първото, от което се интересуваха бе делото Гуцанов и операция "Медузи"", обясни той. 

Сотир Цацаров каза още, че европрокурорите не са го питали дали има шпицкоманда в прокуратурата."Шпицкоманда в прокуратурата няма, тя съществува в нечия болна фантазия", коментира той.

Делото срещу Христо Бисеров

"Прокуратурата да е използвана като бухалка, за да не говори Христо Бисеров? Не мисля, че това е така", заяви Цацаров в интервю и добави, че няма да бъде наказан прокурорът, който за втори път е загубил делото срещу Бисеров. "Това означава да има наказание за съдията, чиито присъди се отменят", каза той

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама