Събираните в Русе спомени на еврейската общност за страдание и спасение на международен форум

07:43, 12 юли 16 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проектът „Страдание и спасение. Паметта за еврейските общности – гарант срещу омразата в обществото“ на сдружение „Европейски пространства“ ще бъде представен днес, 12 юли, вторник, в София, по време на международна конференция „Ролята на гражданските организации за противодействие на речта на омразата: мисията възможна“. Форумът се организира от Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България по ФМ на ЕИП. Ще участват представители на гражданското общество, министри, дипломати, политици от България, Унгария, Полша, Словакия.

„Темата за Холокоста е изпитание за всяко общество. В България днес се засилват езикът на омразата и ксенофобията, на популизъм и размити ценности. Чрез примера на съхранената и популяризирана местна памет за еврейските общности привлякохме млади хора към дебат за Страданието и Спасението“, казва Цвета Ненова, председател на сдружение “Европейски пространства“. От решаващо значение за успеха е партньорството на музеите в Русе, Шумен и Варна. Проектът показва модели за търпимост и толерантност.

На сайта www.pametta.com са споделени всички резултати от проведеното за пръв път в България теренно проучване сред еврейските общности по създадена методология за дигитализация. Те могат да се ползват при свободен достъп – безплатно. Видеоинтервюта, дигитално издание на научен сборник и двуезичен каталог, мобилна изложба – това са все извори за местната памет и възможности за общуване с различни публики.

Образователно-дискусионният модул „Страдание и спасение“ беше проведен с участието на повече от 350 средношколци от Северна България. Вече е изготвена програмата му и за следващата учебна година, която продължава в музеите на Русе, Шумен и Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама