Финансовите министри на ЕС обмислят санкции срещу Испания и Португалия

07:28, 12 юли 16 / Свят 25 224 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейските финансови министри заседават в Брюксел, за да вземат решение за възможни санкции срещу Испания и Португалия.

В понеделник Европейската комисия подкрепи предложението, направено от еврозоната за налагане на санкции срещу двете страни за неспазване на правилата на ЕС за държавни разходи, което е ключова стъпка към налагане на безпрецедентни глоби срещу членовете на валутния блок, предаде АФП.

Окончателното решение ще бъде взето днес на заседанието на Съвета на министрите на икономиката и финансите на страните от ЕС (Екофин), заяви ръководителят Йерун Дайселблум. „Утре членовете на еврозоната ще гласуват дали да подкрепят единодушно препоръката на комисиите“, заяви холандецът, който ръководи групата на 19-те финансови министри на страните, използващи еврото.

Ако препоръката бъде одобрена, комисията ще има 20 дни, за да предложи глоби и спиране на някои европейски регионални фондове. Глобите могат да бъдат намалени или отменени заради „изключителни икономически предпоставки“ или мотивирано искане, се казва в изявлението.

Текущото законодателство на ЕС в рамките на Пакта за стабилност задължава страните да ограничат бюджетния дефицит до 3 % от БВП. Ако той бъде превишен, на страната може да бъдат наложени санкции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама