Соломон Паси: Демилитаризирано Черно море е възможно, но не и скоро

23:31, 11 юли 16 / Политика 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси заяви, че идеята на премиера Борисов Черно море да стане демилитаризирана зона е "прекрасна", но неосъществима сега.

Откакто подписахме договора за членство в ЕС през 2005 г., вече 11 години на българския политически небосклон не е била лансирана мащабна, стратегическа, външно-политическа инициатива и за първи път чуваме нещо такова", каза Паси по БНТ.

Според него, ако подобно послание е било отправено преди поканата да влезем в НАТО през 2002 г. , тя е нямало да дойде. "Тази наистина прекрасна идея може да се реализира чак след 2-3 или повече политически поколения, защото в момента от чисто практични нужди, колкото и да ни харесва отсъствието на въоръжение, няма как да убедиш Русия да премахне своите въоръжения, включително 5-те подводници, въоръжени с крилати ракети с обсег на действие 1500 км", обясни Паси.

По думите му, няма как да бъде убедена Турция да се откаже от своите въоръжения, както и Румъния, а също Грузия и Украйна, които имат анексирани от Русия територии.

Паси се похвали също, че е писал в Туитър на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и го е попитал как вижда той възможността за засилено военноморско присъствие на Алианса в Черноморието, включително за изграждането на военноморска база, съвместна със САЩ и сили на НАТО под командването на Алианса. 

Отговорът, който е получил е: "Черноморската сигурност е важна за НАТО. Нашите военни, които планират военните ни операции в момента разглеждат увеличаващи се възможности за военновъздушно и военноморско присъствие в региона". Това според Соломон Паси показва нагласите и тен.енцията, в която има възможност Бълария да се включи по правилния начин в подобна инициатива на НАТО>

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама