Борисов: В Иран им е мечта да минат по "Тракия", "Струма" и Северната тангента за Европа

20:08, 11 юли 16 / Политика 25 223 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Много добра е идеята за новия транспортен коридор, което не означава да се обикаля Турция - точно обратното, ние държим да развиваме инфраструктурата с южната ни съседка и го правим. Това би било много добре не само за горива – газ, петрол, но и за останалите връзки между държавите. Подава една възможност за Иран – през Черно море, през нашите пристанища в Бургас и Варна,през магистрала „Тракия“, магистрала „Струма“, Северната тангента, която ще пуснем скоро, – за Европа и за топлото пристанище в Солун - това им е голяма мечта“.

Това заяви в Иран пред български журналисти премиерът Бойко Борисов след срещата си с президента Хасан Роухани. Той не пропусна да се похвали, че разговорът продължил час, а била планиранн за 20 минути. Обяви, че са договорили да се направи тестово банково плащане между България и Иран и Иран и България, защото това е голям проблем за бизнеса в Иран. Ще се тестват и жп линиите. Обсъдили са и културния туризъм: „Древна Персия с древните траки, с нашите невероятни места биха били един добър обмен“. Договорили са се още „да докараме“ в Иран една статуя на Джон Атанасов в техния тех парк.

По повод разговорите за продажбата на оборудването за АЕЦ „Белене“ Борисов съобщи, че утре министрите на двете държави ще разгледат проекта подробно, но подчерта, че няма да е без участието на руската страна.

„За мен е важно парите от санкцията, наложена на България за АЕЦ „Белене” да бъдат спасени. Това са живи пари, 167 хиляди евро трябва да преведем и днес, може и сами да сметнете за какви средства на ден става въпрос. Когато има готовност, ще вляза в парламента и ще искам решение“, каза още той.

"Народът избира кой да го управлява. Когато има огромни празни територии като тези нагоре до Молдова - това е златно място за войни – това ли искаме? Като не ме харесват, ще си изберат някой като Мони Паси - силен смел, голям боец, който да налита с крилати ракети да пребива руснаци, американци, който му дойде на акъла. Такива смелчаци има много, и в Банкя има такива, които обичат в кръчмите да се правят на смелчаци, а после бягат", отговори премиерът на въпроси около тезата си Черно море да е демилитаризирана зона. Преди дни той и президентът Росен Плевнелиев се разминаха в оценките си, като държавният глава се обяви за повече НАТО в Черно море.

„Желанието ми е Черно море да е зона, в която да пътуват търговски кораби, да правим бизнес не само с Иран, а с Грузия, Армения, с цяла Азия. Портовете на България да са пълни с търговски и туристически кораби, това да носи добавена стойност, да се вдигат пенсии и заплати и хората да живеят по-добре. Когато има инфраструктурни коридори, през които минават петрол, газ, стоки, там няма война – пазят се тези места“, аргументира се Борисов.

Под демилитаризирана зона той разбира да се намали напрежението в Черно море, вместо да се върви към надпревара във въоръжаването. „Нямам илюзия, че някой ще си нареже корабите, но ако може да не харчим за превъоръжаване милиарди, които трябват за хората, за пенсии, за инфраструктура. Колкото повече нараства напрежението, тези разходи ще се увеличават. Затова в предстоящите си срещи ще апелирам Черно море да стане търговска, туристическа, транспортна зона“, посочи Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама