Хиляди почетоха паметта на жертвите от Сребреница

18:46, 11 юли 16 / Свят 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хиляди се събраха днес в Сребреница за 21-та годишнина от геноцида в босненския град, определян като най-ужасното масово убийство в Европа след Втората световна война, съобщава АФП, цитирана от „Франс24“.

В мемориалния център „Поточари“ днес бяха положени тленните останки на 127 нови идентифицирани жертви. 12, от които са били под 18-годишна възраст.

Убийството на над 8000 босненски мюсюлмани – мъже и момчета, бе определено от международните съдища като геноцид.

Всяка година съдебни лекари откриват нови тела в масовите гробове като останките се идентифицират чрез ДНК анализ преди да бъдат погребани отново в мемориалния център „Поточари“, близо до Сребреница, където жертвите за последно са били видени живи.

И днес, както всяка година от юли 1995-а насам, членове на семейства ридаеха, докато прегръщаха ковчезите за последен път, преди близките им да бъдат погребани в гробището до над 6000 други жертви, открити преди в масови гробове през последните 20 години. Най-младият, който бе погребан днес е Авдижа Мемич, останал завиги на 14 години, а най-възрастният Мустафа Хаджович - на 77 години.

Тленните останки на още близо 1500 жертви предстои да бъдат идентифирани или някои случаи намерени.

Сръбската агенция „Танюг“ отбелязва, че на церемонията в Сребреница от Сърбия присъства само лидерът на Либерално-демократическата партия Чедомир Йованович. Представителите на сръбските власти бяха обявени тази година за нежелани в Сребреница, тъй като отричат геноцида.

Йованович заяви, че е дошъл, защото смята това за свое човешко и политическо задължение и всичко друго е ситуация, в която политиката е безотговорна не само към жертвите в Сребреница, но и към босненците и всички други. На церемонията бяха министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, който поздрави присъстващите от турското държавно ръководство и турския народ.

Този март Международният наказателен трибунал за бивша Югославия осъди бившия военен лидер на босненските сърби Радован Караджич за 40 години затвор. Съдът го призна за виновен по 10 от 11-те повдигнати обвинения, включително за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления.

Началникът на щаба на сръбската армия по време на войната в Босна пред 1992-1995 г. ген. Ратко Младич е в затвора на Международния наказателен съд в Хага в очакване на присъдата си. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама