Проф. Снежана Начева предлага акция „България чете Конституцията“

18:26, 11 юли 16 / Политика 25 610 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предлагам да организираме една национална акция под наслов „България чете Конституцията“. Това заяви бившият конституционен съдия проф. Снежана Начева по време на Националната конференция „25 години Конституция на Република България в перспективата на върховенството на правото, демокрацията и защитата на основните права?“.

Тя бе организирана от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Нов български университет в Народното събрание. Участваха депутати, магистрати, професори и университетски преподаватели.

Проф. Начева цитира социологическо проучване от 2013 г. на „Юридически барометър“, според което 73,3% от българите искат промяна на Конституцията. На въпрос „Чели ли сте Конституцията“ едва 30 на сто отговарят положително. След изказването на бившия конституционен съдия бяха изнесени данни на НЦИОМ, според които тенденцията се запазва

„Има един единствен отговор на въпроса кой може да бъде активен гражданин и това е юридически грамотният. Всяка друга активност, която не е подплатена с юридическа грамотност, е едно фалшиво впечатление за гражданско поведение, което може да донесе повече вреди на обществото, отколкото ползи“, убедена е проф. Снежана Начева.

Според нея при определена степен на политическа грамотност гражданите ще могат да селектират по-умело политиците.

По думите ѝ тази година е подходяща за организиране на акцията не само, защото има годишнина от учредяването на новата Конституция, а и защото е 70-та годишнина от създаването на българския републиканизъм.

„Наесен имаме две провокации на решаващо мнение на българските граждани – избори за президент и национален референдум с повече от един въпрос“, припомни тя и допълни, че сега е най-подходящият момент Конституцията да бъде прочетена от всички.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама