Международни компании дават стипендии на бъдещи софтуерни инженери

18:02, 11 юли 16 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Студенти по софтуерни системи и технологии на Висшето училище по мениджмънт (ВУМ) във Варна имат възможност да получават стипендии до 1000 евро на семестър, както и да работят по специалността си още по време на следването си. Екстрите са резултат от започващото сътрудничество за обучение на млади компютърни специалисти с две от най-големите международни ИТ компании във Варна. Съвместният проект  стартира в отговор на изострящата се и все по-осезаема липса на висококвалифицирани ИТ специалисти на пазара на труда, съобщиха от ВУМ.

Към момента тече и процес на валидация между ВУМ и дългогодишния им академичен британски партньор – университета Кардиф  Метрополитън,  за придобиване на двойна бакалавърска диплома (българска и британска) по същата специалност. Основен акцент в обучението ще бъдат най-актуалните програмни езици, операционни системи и управление на структури от данни, софтуерна архитектура и др. Самата програма се синхронизира ежегодно с други подобни програми на водещите технологични международни институти в САЩ. В допълнение, преподавателите са доказани специалисти от ИТ сектора, както и авторитетни научни изследователи от областта на софтуерните технологии, в това число: главен отговорник по сигурността на данни (CISO), ИТ директори на британска и българска компания, управляващият директор на Global Institute for IT Management, единственият сертифициран с титла за „Етичен хакер“  в България и др.

Директорът на програмата по софтуерно инженерство на ВУМ  д-р Николай Райчев е най-цитираният автор в света в областта на квантовите изчисления за последните месеци, според ResearchGate. Oсвен това е и единственият български учен ,получил покана като лектор в областта на компютърните науки от най-голямата професионална организация в света с основна цел развитие на технологичните нововъведения и върховите постижения в полза на човечеството -Институт на инженерите по електроника и електротехника.

Завършилите тази специалност студенти могат да се реализират като софтуерни инженери, разработчици на софтуер, мрежови администратори и бизнес анализатори в различни организации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама