Местан към ВКС: Незаконен съдебен състав с пристрастен докладчик отхвърли ДОСТ

17:37, 11 юли 16 / Политика 25 472 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Партията на Лютви Местан ДОСТ внесе жалба във Върховния касационен съд заради отказа на Софийски градски съд да регистрира партията.

Според ДОСТ, решението на СГС е постановено от незаконен съдебен състав с пристрастен докладчик. "Съдията излезе извън границите на прегледа за законосъобразност и навлезе в полето на политическата целесъобразност", посочват от партията.

Те отново защитават тезата, че не са избрали чужда дума за наименованието си: "Присъствието на думата „дост” и в двете последни издания на българския тълковен речник недвусмислено означава, че „ДОСТ”, макар и чужда по произход дума, несъмнено е част от българския говорим и писмен литературен език.

Следва да се има предвид, че става въпрос не за самостоятелна лексема, а за абревиатура на същинското наименование на партията, което е „Демократи за отговорност, свобода и толерантност“.

Хората на Местан припомнят, че и "БАСТА" и "Атака" са чужди думи, но няма проблем други политически сили да носят тези наименования. Те отричат твърдението, че учредителите са предимно етнически турци.

"Да се откаже право на членовете на ДОСТ на гореобсъденото основание, означава противоконституционно да се привилегироват членовете на други политически партии, като им се даде право да се сдружават в партии с наименования, използващи чужди думи, навлезли в българския език, а такова право да се откаже на членовете на ДОСТ, се казва още в мотивите на жалбоподателите".

Решението на съдия Лилия Илиева да отхвурли регистрацията на ДОСТ беше обявено в края на миналата седмица. Отказът дойде, след като още през юни съдията по делото оповести, че в заявлението са открити нередности.

От своя страна, от ДОСТ обясниха, че това решение е лоша новина не за партията, а „за България, за демократичния и евро-атлантически образ на страната ни”.

Лидерът на партията Лютви Местан пък заяви, че ГЕРБ също е чужда дума, което означавало, че по логиката на съдия Лилия Илиева, нейната регистрация също трябва да бъде отменена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама