Кристиан Таков за еретичната алтернатива на ортодоксалната прокуратура

17:25, 11 юли 16 25 493 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Прокуратурата трябва да се демонополизира. Не искам да се разформирова, а искам да се създаде нейна достойна и ефективна алтернатива. Създаването на нови институции няма да доведе до разрешение на проблемите на обществото, защото те се коренят във всеки един от нас.

Това е мнението на преподавателя по право доц. Кристиан Таков. Той присъства на Националната конференция „25 години Конституция на Република България в перспективата на върховенството на правото, демокрацията и защитата на основните права?“.

Тя бе организирана от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Нов български университет в Народното събрание. Участваха депутати, магистрати, професори и университетски преподаватели.

Доц. Таков говори за "невъзпитаната теза за еретичната алтернатива на ортодоксалната прокуратура или иначе казано – демонополизация на обвинението".

„Мнозина го наричаха погрешно, но сръчно, приватизация на прокуратурата. Има разлика, защото приватизацията на държавното обвинение е отдавна извършен процес и е излишно да го повтарям“, посочи той.

Идеята на доц. Таков, е обвинението да се предостави на онзи, който няма да злоупотреби с него и няма да бездейства. Това е онзи, който действително има интерес – всеки за себе си. Целта е да бъде прехвърлена тежестта там, където не може да бъде подхлъзната. „Дайте това право на всеки“, призова преподавателят по право.

Кристиан Таков признава, че ще има опити за злоупотреби, но е възможно да бъдат предвидени механизми, чрез които те да бъдат пресечени. По думите му опасностите ще идват от страна на спекуланти, бизнес конкуренти и конкретни недоброжелатели.

Според него демонополизацията на прокуратурата е едно от лекарствата, които той си позволява да предложи.

Проблемите в прокуратурата той сравни с реформите на Солон, които били като паяжините – те хващали мухите, но били напълно безсилно спрямо осите.

„Със сигурност нашата прокуратура успява да се храни с по-дребна, безобидна и безвръзкова престъпност, която няма политически презентанти или достатъчно силни икономически лостове“, отбеляза той.

Таков обясни трите начина, чрез които прокуратурата не върши работата си, когато трябва да бездейства. На първо място лицето, срещу което би трябвало да се действа, се държи на къс повод от прокуратурата и е в зависимост от нея, като слуша и живее съобразно повелите на покровителите.

Вторият начин е там, където прокуратурата действа, без да има основание за това. Става дума за чиста проба тормоз чрез злоупотреба на държавна функция.

Последният начин - действа прекалено некадърно. Поддържа по лош начин обвинения, които не оставят друга възможност на съда, освен да постанови оправдателна присъда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама