Фрешовете рушат зъбния емайл, предупреждава пловдивска стоматоложка

17:25, 11 юли 16 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Прясно изцедените плодове сокове - фрешовете, които са особено предпочитани за освежаване в летните горещини, нанасят сериозни поражения на зъбите, предупреждава д-р Даниела Спасова, дентален лекар в "Медицински център-1" в Пловдив.

През лятото мнозина използват витаминозните напитки дори като заместител на храната, като пият по 3-4 и дори 5-6 сока дневно. Употребата на фрешове обаче води до деминерализация на зъбите, която се изразява в появата на бели петна по тях и най-вече по шийките. До този извод д-р Спасова е стигнала след едномесечната кампания от безплатни консултации, които проведе в лечебното заведение.

По време на прегледите тя установява, че близо половината от пациентите страдат от деминарализация на зъбите. Този симптом е много опасен, тъй като след не много време на същите места се развиват кариеси. От разговорите с пациентите д-р Спасова установила, че всички до един ежедневно пият много фрешове - повече от 3.

Безспорно напитката е здравословна, но не и за зъбите, защото плодовите киселини уреждат емайла, обяснява денталният лекар. Въпреки че зъбният емайл е най-здравата и твърда повърхност в човешкото тяло, той е поддатлив на въздействието на киселините, а най-засегната част е шийката, където емайлът е най-тънък. Точно там се локализират и първите увреждания.

"Съветът ми към пациентите е да пият по един фреш на ден, и то със сламка, за да не се обливат повърхностите на зъбите", казва д-р Спасова. По този начин хората ще консумират полезното количество витамини и минерали от пресните сокове, а в същото време ще се предпазят от кариеси и други по-тежки заболявания. Добре е след консумацията на високо киселинни напитки, като фрешове и кафе, зъбите да се изплакват обилно с вода, съветва още денталната докторка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама