Цацаров в сблъсък с вузовете: Задочното обучение по „Право“ трябва да отпадне

17:13, 11 юли 16 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Главният прокурор Сотир Цацаров изрази позиция, че юридическото образование не трябва да има задочна форма на обучение, както няма за медицината и архитектурата. Становищетото му е изпратено до министъра на правосъдието Екатерина Захариева заради готвените промени на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Право" и професионална квалификация "юрист", както съобщи „Правен свят“.

Източници на София Topnovini.bg потвърдиха информацията като казаха, че Цацаров е изразил и подкрепа за това да има единен държавен изпит за правистите. По този начин главният прокурор влиза в противоречие с част от вузовете, че задочната форма трябва да бъде запазена. Висшите училища изразяват опасения, че по този начин ще им бъде нарушена академичната автономия. Според Цацаров няма причина юридическото образование да се поставя по-ниско от това, което е необходимо за придобиване на правоспособност за професиите медицина и архитектура.

"Не споделям аргументите, с които се поставя под въпрос въвеждането на единен държавен изпит… Академичната автономия не е догма и държавата има свои функции в управлението на висшето образование, като разработва и осъществява национална политика за развитието на висшето образование и полага грижи за качеството на подготовката на специалистите. Очевидно, качеството на юридическото образование към настоящия момент не отговаря на изискванията, поради което и се налага създаването на нови положения и повишаване на контрола и взискателността. Една от мерките, на които особено се разчита, е именно въвеждането на единен държавен изпит“, заявява Цацаров.

Главният прокурор изразява и позиция, че е уместно намесата на държавата да се ограничи единствено до задължителните дисциплини в учебния курс, като се предостави свобода на факултетите сами да посочват избираемите дисциплини.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама