Подготвят пълна забрана за движение на велосипедисти и скейтбордисти в централната част на Русе

16:58, 11 юли 16 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общински съвет - Русе предстои да разгледа предложение за промени в Наредба 18, регламентираща обществения ред при ползване на превозни средства на територията на Община Русе. Промените целят прецизиране на текстовете в Наредба 18 след приетата промяна в Закона за движението по пътищата от 22.05.2015 г. и Наредба № Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства.

Целта е осигуряване на оптимален режим за паркиране на пътните превозни средства и осъществяване на ефективен контрол върху движението и паркирането. С уточняването и коригирането на някои текстове от Общинският съвет, регламентиращи забраните и санкциите за паркиране на моторните превозни средства ще се измени и допълни действащия подзаконов нормативен акт, като ще се постигне по-голямо и пълно съответствие със Закона за движението по пътищата. В резултат на това се очаква по-голям ефект при прилагането на наредбата, по-добър ред в организацията на паркирането и по-ясни правила за движението на превозните средства на територията на Община Русе, се казва в мотивите към предложението.

Най-любопитната част от промените обаче касае придвижването на велосипедисти, скейтбордисти и каращи ролери в пешеходните зони по ул. "Александровска", площад "Свобода", паркове и градини. Предложението гласи: 

В чл.19, ал.1, т.1 поради възникнали инциденти с пешеходци и майки с детски колички по пешеходната зона ул. „Александровска“ и пл. „Свобода“ следва думите: „за деца до 14 години, управляващи велосипеди, скейт бордове и ролкови кънки.“ да се заличат и след „Забраната не се отнася за МПС на МВР, БМП…“ се добавя „пожарна безопасност“, а „БМП“ се изменя със „спешна и неотложна помощ“ и текста придобива следния вид: „Движението на всякакъв вид превозни средства в пешеходните зони, парковете и градините на гр. Русе. Забраната не се отнася за моторни превозни средства на министерството на вътрешните работи, спешна и неотложна помощ и пожарна безопасност.“

Предишният текст на чл. 19, ал. 1, т. 1 е в противоречие и със Заповед №РД01/3779/08.12.2005 г. на Кмета на Община Русе, с която се забранява упражняването на екстремни спортове като скейтборд и велосипеди по площадите и в централната част на града и по цялата ул. „Александровска“, се казва още в мотивите към предложението. 

Пълният текст на предложението, както и мотивите към тях, са достъпни в прикачения документ. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама