Оттеглят предложението за еднократно присъждане на награда "Русе"

16:40, 11 юли 16 / Култура 25 250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След обстойно обсъждане в постоянната Общинска комисия по култура и религиозни въпроси бе взето решение да бъде оттеглено предложението за промяна в Наредба 17, което предвиждаше награда "Русе" да може да се връчва еднократно. Вносители бяха Стоян Янев и Росица Георгиева (Реформаторски блок), които днес се съгласиха предложението да бъде оттеглено към този момент, и да бъде внесено за разглеждане от работната група, която работи по прецизирането на критериите за връчването на наградите на Община Русе. 

Аргументи против първоначалната идея изрази общинският съветник от ГЕРБ и директор на русенския драматичен театър Орлин Дяков, според когото самата идея за награда "Русе" е да не бъде еднократен акт, а да служи като мотивация за цялостната дейност за именити русенци. По думите му, ако даден човек показва добри резултати дълги години, то е напълно резонно той да бъде отличен няколкои пъти с висока награда. Бяха направени дори паралели с наградите "Грами" и "Оскар", при които даден артист може да получи множество отличия в кариерата си, и това да служи като мотивация всяка следваща година. 

Бе направено и уточнението, че наградите се различават от званията, в случая "Почетен гражданин на град Русе", които реално са еднократни и са най-високото отличие, което Община Русе може да присъди за цялостен принос към обществения и културен живот. 

Владислав Атанасов (ГЕРБ) изрази сходно мнение, като допълни, че е възможно един и същи човек да получи наградата и от името на творчески или научен колектив, както и за лична дейност.

От юридическа гледна точка също има неточности, тъй като в Наредба 17, чл. 40 ал. 1 изрично е посочено "... за издигане авторитета на гр. Русе през изминалата година", което влезе в противоречие с настоящото предложение. 

В тази връзка бе прието предложението да бъде оттеглено, и да бъде разгледано от работната група, която вече работи по прецизирането на текстовете на Наредба 17. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама