Казусът с парк „Пирин“ стигна до ЮНЕСКО

16:25, 11 юли 16 / Политика 25 246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България да предостави резултатите от оценките на Центъра за световно наследство за преглед от комитета на Международния природозащитен съюз (IUCN) към ЮНЕСКО, преди да вземе решение за финализиране на плана за управление на национален парк „Пирин“.

Това става ясно от проекторешение ( стр. 175 ) подготовено от Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО, което трябва да се гласува днес на започналата в Истанбул годишна среща на комитета. Очаква се на срещата за "Пирин" да присъстват и представители на българското правителство.

„Пирин“ е част от списъка на световното природно наследство, застрашено от човешка дейност, публикуван от международната природозащитна организация WWF. Проектът за нов план за управление на парка е изготвен от фирма Пролес Инженеринг. Той беше внесен за трети път в Министерство на околната среда и водите, което го връща за доработка поради пропуски и нередности. Планът предвижда увеличаване с 14 пъти на зоната за ново строителство, най-вече около ски зона Банско. Разрешава се и стопанска сеч върху 60% от територията на парка.

Очаква се да се вземе и решение, че държавата да предостави на Центъра за световно наследство до 1 декември 2017 г. и актуализиран доклад за състоянието на опазване на имуществото на парк „Пирин“ и изпълнение на приетите днес препоръки за разглеждане от Комитета за световно наследство в неговата 42-ра сесия през 2018.

От Комитета за световно стопанство да предоставя информация на Центъра за световно наследство на други текущи процеси, които биха могли да повлияят на универсалната стойност на имота и буферната му зона. Също и такива, които имат връзка с проекта на План за управление на парка, като например преразглеждане на концесионния договор за ски-зона Банско. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама