Общинският съвет в Пловдив решава за Дома на операта

16:22, 11 юли 16 / Култура 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предложението за построяване на самостоятелна сграда на Пловдивската опера, направено от гражданска инициатива "Дом за Пловдивската опера", ще бъде подложено на гласуване на общинската сесия на 14 юли.

Както Пловдив Topnovini.bg писа, пловдивчани инициираха подписка за изграждане на здание на културната институция, тъй като в момента Държавна опера - Пловдив, представя спектаклите си в обновения Дом на културата, чиято сцена не е проектирана за мащабни оперни представления.

В хода на кампанията гражданите на Пловдив предложиха различни локации за бъдещата нова сграда, които бяха огласени по време на обществено обсъждане в зала "Съединение" в края на месец май. Сред предложенията са 4 терена около река Марица, 2 в самия център на града и 2 в район "Тракия".

Ако Операта в Пловдив се сдобие с нова самостоятелна сграда, това ще е първото здание за култура в Пловдив, построено от 30 години насам. Сградата трябва да разполага със зала с поне 1000 места, с възможност за преграждане и редуциране на капацитета до 500-700, да има работилници, гримьорни, гардероб, ресторант, технически помещения, детски оперен театър, репетиционни, административни и помощни помещения. Всичко това би могло да се реализира в разгъната застроена площ около 13 000 квадратни метра.

Идеята за Дом на операта в Пловдив датира още от 1975 година, но така и не е осъществена до момента. През последните няколко години спектаклите на Държавната опера в Града под тепетата се радват на все по-растящ интерес и събират многобройна публика. Само през 2015 г. са реализирани 8 оперни премиери, 9 симфонични програми, няколко програми за деца, участия в престижни фестивали и гастроли в страната и чужбина. Над 60 хиляди са зрителите на оперните спектакли и концерти за миналата година, а приходите са с 284% по-високи в сравнение с 2012 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама