Служителки в ЦНСТ: Сигнали за бити деца в центъра са подавани и друг път

16:03, 11 юли 16 25 663 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Записът за насилие над дете от Центъра за настаняване от семеен тип 1 „Слънчево детство" е автентичен”, твърди служителката Хюлия Арон, която е направила клипа.

Тя разказа, че се принудила да публикува скандалния клип в социалната мрежа, защото това бил единственият начин да се обърне сериозно внимание на случващото се там. “Подавала съм сигнали и друг път. Това са правили и мои колежки, но резултат нямаше. Не става въпрос само за лошото отношение на директорката Марина Андонова към мен и още няколко колежки, а за факта, че някои от възпитателите се държат недопустимо с децата в центъра”, коментира Арон.  Тя заяви още, че записът е в нея и правен на шести юли сутринта.

Жената разказа още, че е направила клипа при излизане от работа, докато издавала смяната си. “Служителят на записа вече беше започнал да бие детето. Нямаше с какво друго да се докаже, че такива неща се случват в центъра”, обясни Арон и добави, че многократно тя и нейни колежки са подавали сигнали за недопустимо отношение към децата в Центъра за настаняване от семеен тип 1.

Служителката твърди още, че част от възпитателите настройвали децата срещу някои от служителите, които не са удобни на ръководството на Центъра за настаняване от семеен тип 1.

Сигналите през времето са подавани в Агенцията за закрила на детето и Община Шумен.

За нередностите в центъра Хюлия Арон обвинява директорката Марина Андонова. “Освен побоите над децата в центъра се правят и други нарушения, с които аз и още няколко колежки категорично не сме съгласни”, коментира Арон и уточни, че тя е на постоянен работен договор в социалната институция и интригите срещу нея и някои от колежките й целят единствено отстраняването им от работа, защото не са удобни на някого.

В Центъра за настаняване от семеен тип 1 „Слънчево детство" в момента работят 11 служители, които се грижат за 14 деца с увреждания.

“Сигнали за бити деца в центъра са подавани и друг път”, твърди Арон.

За подобни случаи потвърди и бившата вече служителка на центъра Велислава Францова. “Аз напуснах работа точно заради случай на насилие над дете”, разказа младата жена и добави, че по-късно тя е потърсена от директорката Андонова, която я помолила да се върне на работа, защото човекът, който упражнявал насилие над децата е отстранен. Това станало непосредствено преди местните избори миналата година. После директорката направила екипна среща на колектива и шефката на центъра обяснила, че служителите трябва да гласуват за определен човек. Францова обаче не се подчинила на инструкциите и малко по-късно е отстранена от работа.

“Всяка жена в центъра е ментор на определено дете. Някои от колегите обаче тормозят децата на други ментори. Често децата са заключвани. Карат ги да спят принудително от 12 до 17 часа, след което се хранят и в 20 часа отново ги слагат да спят и така сутринта до 10 часа, ако не са на училище. Който не спи започва бой с чехли, пръчки. Аз лично съм подавала сигнал за тези неща. Първо до директорката Марина Андонова. Когато видях, че нищо не се предприема пуснах сигнал и в Община Шумен. Пускала съм жалба и до полицията, че съм отстранена от работа заради политическите ми възгледи”, разказа Францова и добави, че докато е била на работа е имало случаи на избягали деца, а също и на изчезване на нож, което предизвикало паника сред персонала.

В Центъра за настаняване от семеен тип 1 „Слънчево детство" в Шумен има и рапортна книга, където част от персонала е описвал случващите се нередности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама