Официално: Върнаха Владо Руменов на работа

15:59, 11 юли 16 / Политика 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Художникът Владимир Руменов е възстановен на работа в Националната художествена галерия (НХГ), съобщиха от галерията. Заповедта за назначаването му е подписана днес. Връщането на Руменов на работа е по настояване на министъра на културата Вежди Рашидов. В петък, след като стана ясно, че художникът е уволнен, Рашидов заяви, че няма нищо общо с това и че няма властта да уволни Руменов.  

Художникът беше освободен на 1 юли, след като работи като реставратор в НХГ от 1976 г. Той не получи предизвестие, а мотивът за освобождаването му е нови изисквания към заеманата от него длъжност.

Отстраняването му обаче дойде след негово участие в "Денят започва с култура" по на БНТ, където заедно с още два изкуствоведи коментираха Закона за културното наследство. След броят на предаването на 30 юни министърът на културата Вежди Рашидов изпрати писмо до БНТ, в което остро разкритикува водещия Георги Ангелов. 

Последваха протести срещу Рашидов и петиция в социалните мрежи, с които беше поискана оставката му. Актьори обаче го защитиха като зачвиха, че Министерството на културата не е работило по-добре.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама