Показват филигранни накити в музея в Шумен

15:56, 11 юли 16 / Култура 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Експонати от колекцията филигран ще бъдат изложени в Регионалния исторически музей в Шумен.  Експозицията под надслов „От златните им ръце” ще бъде открита утре в Мраморното фоайе на музея.

Изложбата показва накити, предмети на бита и църковна утвар: игли за коса, обеци, медальони, брошки, гривни, пръстени, колани, пафти, верижки, цигарета, лъжичници, кандила и кадилници, изработени с изящната техника.

 Материалите са основно от сребро и сребро с позлата. Документи, включени в експозицията пък  представят интересна информация за тази ювелирна техника, майсторите, които работят в града ни и техните произведения, съобщиха от музея.

При филигранната техника предварително се източват фини телове от сребро или злато и се огъват в плоски или обемни фигури. Комбинират се с други ювелирни техники – най-често с гранулация.

Книжното тяло вече се предлага за продажба в обектите от структурата на Регионалния музей – централна експозиция, НИАР „Мадара” и НИАР „Плиска”, а сбирката ще остане на втория етаж на Мраморното фоайе до края на месец август.

През същия период може да бъде разгледана и новооткритата изложба – заключаваща част на проведената от началото на годината дарителска акция, „Точно и навреме” или когато радиото в Шумен проговори, а часовникът отмери”, представяща колекции часовници и радиоапарати.

Освен с временните изложби и постоянната експозиция, в залата-трезор посетителите могат да се запознаят и с гостуващото съкровище от Над сент Миклош. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама