Екссъветник с гневно писмо до градоначалника Камбитов

15:49, 11 юли 16 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият общински съветник от БСП и младежки лидер в региона, Асен Балабанов, поиска спиране на проекта за изграждане на ново Кръгово кръстовище в центъра на Благоевград.

Строежът на известното като Причкаповото кръстовище, започна днес с хаос за шофьорите и пешеходците в града.

Срокът за изпълнение е 120 календарни дни. До завършването му, както вече информирахме, е въведена реорганизация на движението на всички превозни средства по булевард "Васил Левски" и улиците "Джеймс Баучер", "Владо Черноземски" и "Крушево".

Ексобщинският съветник Балабанов не отрича изцяло нуждата от реконструкция на кръстовището и отпушване на натоварения трафик в центъра, но протестира срещу изсичането на 50-годишни дървета по протежение на влизащите в ремонта улици и тротоарни площи. 

"Като жител на квартала остро се противопоставям до достигналата до мен информация, че преобразуването на кръстовището ще доведе до масова сеч на трайна растителност по протежението на булевард "Васил Левски". През миналата седмица опитах да получа информация от Община Благоевград за броя дървета, които се налага да бъдат отсечени. Получих само противоречива такава, като цифрите започваха от 5-6 до всичките 18 дървета между "Джеймс Баучер" и "Крушево". От разпространените от до медиите схеми се вижда, че се предвижда изграждането на допълнително платно, с обособени паркоместа за бъдеща "Синя зона".  С цялото ми разбиране, че паркирането в центъра на града е силно затруднено, не смятам, че обособяването на паркоместа следва да става за сметка на унищожаването на зелената система на Благоевград! Още повече че през последните няколко години в Общината има трайна тенденция на застрояването на зелени площи и междублокови пространства, което доведе до това Благоевград да се нарежда на челни позиции по замърсяване и запрашаване на въздуха, който ние всички дишаме. Дърветата по булеварда дават кислород и сянка повече от 50 години, нещо повече, те са част от облика, и най-малко толкова ще бъдат необходими за да бъдат заменени с друга растителност, през което време ще бъдат нанесени непоправими щети на здравословното състояние на жителите на квартала", сочи Асен Балабанов в писмото си до кмета Атанас Камбитов.

"Сигурен съм, че не е необходимо премиерът на Република България да се намесва при всеки случай на унищожаване на нечия общинска зелена система, както в Силистра. Би следвало Община Благоевград да има капацитета да се справя сама с подобни ситуации. Ето защо моля, ако е необходимо временното спиране на изпълнението на проекта, да ограничите сечта на дървета само до крайна необходимост. Разбирам, че реакцията ми по въпроса е крайно закъсняла, но докато дърветата не са отрязани, не е късно да бъдат предприети необходимите мерки. Сигурен съм, че гражданите на Благоевград ще ви бъдат благодарни", се казва още в протестното писмо до градоначалника Камбитов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама