Равносметката на политиците за 25 години Конституция

15:15, 11 юли 16 / Политика 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Важен е въпросът за прилагането на Конституцията. Приемането ѝ през 1991 г. от 7-ото Велико Народно събрание бе израз на решимостта за изграждането на демократична, правова и социална държава. Днес 25 години по-късно все още не можем да оценим доколко сме постигнали тази цел, но можем да потърсим отговор на въпроса дали сме на прав път.

С тези думи председателят на 43-ото Народно събрание Цецка Цачева откри Националната конференция „25 години Конституция на Република България в перспективата на върховенството на правото, демокрацията и защитата на основните права?“.

Тя бе организирана от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Нов български университет в Народното събрание. Участваха депутати, магистрати, професори и университетски преподаватели.

По думите й Конституцията е основата за протичането на всички процеси, свързани с функционирането и управлението на държавата, Конституцията от 1991 г. безспорно има значение за изграждането и установяването на съществуващия днес модел на държавно устройство и държавно управление. 

„Нека не забравяме, че тя е силен знаков символ за началото на демокрацията в България и правовата държава“, припомни Цачева.

Наличието на Конституция не означавало, че една държава може да се нарече правова. Според Цачева основният ни закон ни дава възможности за отстояване на ценностите на демокрацията за спазване и защита на правата на човека и за равноправно участие в международните отношения. В нея за първи път е подчертано непосредственото действие на конституционните разпоредби.

Надежда Михайлова, която е един от организаторите, обясни надслова на конференцията. „Това не е констатация, а въпрос към всички български граждани. Те имат определено отношение към основния закон на страната – добро или не толкова добра и трябва да го кажат“, посочи тя. Другите модератори бяха доц. Румяна Коларова и доц. Антоний Гълъбов. 

Председателят на правната комисия в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов си спомни, че точно преди 25 години е седял като студент на банките в Софийски университет. Изучавал е конституционно право, а преподавателите му образно казано притичвали от парламента в университета. Усещала се е горещината на парламентарния дебат. 

„Тогава много вярвах, че тази Конституция е правилната, успешната, полезната и вярвах, че тя ще бъде гарант. Позволявам си да призная, че не разбирах радикализма на протеста отсреща в палатките. През погледа на младостта не знам откъде съм намерил толкова конформизъм да не припозная този радикализъм. Сега трябва да призная, че вярата ми е малко по-сломена, но затова пък е заместена от другите достойнства на Конституцията“, посочи Кирилов. 

Омбудсманът Мая Манолова подчерта, че днес е ден на демократичната българска държавност. Тя била едно от най-сериозните демократични постижения на нацията ни.

Според обществения защитник основният ни закон бил и упрекван, и възхваляван. „Не отричайте Конституцията заради грешките на тези, които я прилагат или изпълняват“, призова Манолова. Тя се обяви за промени в Конституцията, които да гарантират защита на социалните права, засилване на потребителите срещу монополите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама