Наплив за детски градини в Пловдив, макар че раждаемостта не скача

14:56, 11 юли 16 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Голям е напливът за места в детските градини в Пловдив, независимо че раждаемостта не бележи скок. Тази година приемът в детските заведения, въпреки че наборът не е особено голям, бележи бум. Това възпрепятства намеренията на Общината да "прелее" градините, които се помещават в подблокови пространства, в други, със самостоятелни сгради.

Шест детски градини трябва да се слеят с други шест, за да може да се закрият забавачките, настанени в апартаменти на първите етажи в жилищни блокове. В дневния ред на предстоящата общинска сесия на 14 юли влиза проекторешение за преобразуване чрез вливане на детските градини, считано от 1 септември 2016 г. Проблемът е сериозен в районите "Южен", "Източен" и "Централен", където все още има няколко такива градини.

ЦДГ "Надежда" трябва да бъде погълната от "Светлина", а "Деница" - от "Осми март". Те се намират в район "Южен". Две подблокови градини в район "Източен" също трябва да бъдат обединени - "Арлекино" да се влее в новата ЦДГ "Чайка", а "Ружа" - в "Маргаритка". В "Централен" пък "Щурче" и "Искра" трябва да преминат към "Майчина грижа" и "Зора".

На този етап обаче закриването на подблоковите градини не може да се осъществи заради големия брой записани деца. Засега е възможно да се изведе само една група деца, уточни ресорният заместник-кмет Стефан Стоянов. В момента около 1000 пловдивчанчета се обучават в подблокови пространства.

"Следим данните за раждаемостта в Пловдив. Тя леко расте, но не с темповете отпреди 6-7 години. В момента не можем да минем границата от 4000 родени деца на година", заяви кметът Иван Тотев. По думите му това показва, че бумът на записаните в детски градини е не толкова от повишен прираст, колкото от преселването на хора от други населени места, които идват да живеят с децата си в Пловдив.

Трайната тенденция за преместване на семейства с деца в Града под тепетата налага да се направи детайлно проучване за разкриването на задължителните подготвителни групи в повече пловдивски училища.

Във връзка с това Общината започва допитване до всички директори на училища за готовността и възможностите им да разкрият такива групи. В момента в Пловдив подготвителни групи има в 7 училища.

"След като видим резултатите от проучването, сме готови да финансираме проекти на училища за разкриване на такива групи, така че да можем да осигурим места за повече деца", заяви Тотев. Той допълни, че в Пловдив се мисли и за изграждане на нови детски градини. През следващата година ще се работи за разширението на детска градина "Каменица" в район "Централен", за което има изготвен проект, както и в двора на училище "Стоян Михайловски" в район "Южен".

Нова детска градина се предвижда и в квартал "Коматево". Там има проектна готовност, като се очаква на предстоящата сесия Общинският съвет да даде зелена светлина на районната администрация за провеждане на процедурите по избор на изпълнител, уточни кметът на район "Южен" Борислав Инчев.

През последните две-три години в Пловдив отвориха врати две изцяло нови детски градини с по 8 групи деца. "Котаракът в чизми" в "Южен" и "Мир" в "Западен" са на стойност по 3.5 млн. лева. Забавачките отговарят на всички съвременни изисквания, имат басейни, модерни съоръжения за игра, просторни и уютни помещения за занимания, сън и хранене на малчуганите.

През септември 2015 г. пък бе направена първата копка на детска градина "Чайка", по уникален проект на арх. Константин Божков, който залага на големи пространства, овални форми и много място за игра. Новата сграда се издига на мястото на старото здание на "Чайка", построено през далечната 1947 година, което дълго време стоя затворено, тъй като бе опасно. Очаква се новата градина да отвори врати тази есен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама