Прокурорът по делото КТБ остана единствена опция за шеф на Спецпрокуратурата

14:51, 11 юли 16 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Иван Гешев остана единствен кандидат за шеф на Специализираната прокуратура, става ясно от сайта на Висшия съдебен съвет. В сряда Прокурорската колегия към ВСС трябва да избере нов председател на структурата, като в дневния й ред пише, че Андрей Андреев се отказва от участие в конкурса поради лични причини.

Иван Гешев е прокурор в Софийска градска прокуратура и от близо две години е ангажиран с делото за КТБ. Преди месец стана ясно, че поне 7 от общо 14 обвиняеми по делото „КТБ“ са се сдобили с ново обвинение за участие в организирана престъпна група. Банкерът Цветан Василев, който се укрива от българското правосъдие в Сърбия от 2014 г. досега, е подведен под отговорност задочно за присвояване на 206 млн. лв. от КТБ. Заради новите обвинения разследването по мегапроцеса поема спецпрокуратурата

Към момента Андреев беше изпълняващ длъжността ръководител на Спецпрокуратурата. Това се наложи, тъй като на 24 септември 2015 г. ВСС освободи от шефското място Светлозар Костов. Костов беше наказан заради това, че е изискал доклад от своя подчинена защо е започна действия по досъдебно производство за организирана престъпна група и така е накърнил "независимостта, гарантирана на всеки отделен прокурор да упражнява единствено и само въз основа на закона, своята съвест и професионална етика, задълженията си по осъществяване на правосъдната функция на държавата".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама