Иранци ще ядат български пчелен мед

14:11, 11 юли 16 25 537 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България ще изнася български пчелен мед за Иран. Процедурата за износ е договорена между министъра на земеделието и храните Десислава Танева и иранския й колега Махмуд Ходжати по време на посещението на българската делегация в Техеран, съобщиха от правителствения пресцентър.

Производството на мед и пчелни продукти са с най-висок относителен дял на биопризводство - 20 % у нас, посочи Танева пред Ходжати.

Иран ще съдейства и за по-бързото финализиране на вече започналите процедури за износ на българско птиче месо и млечни продукти. Сред продуктите, които са с най-голям дял в търговските отношения между двете страни, са тютюнът и тютюневите изделия.

Разширяването на доброто сътрудничество между България и Иран в областта на земеделието би довело до увеличаване на търговския стокообмен в аграрния сектор, отбеляза Танева. По нейните думи се отчита постоянен ръст в размяната на стоки през последните три години. През 2013 г. той е бил в размер на 3,139 млн. щатски долара, а през 2015 г. общата му стойност е повече от 52 млн. щатски долара.

За Иран е важно да се задълбочи сътрудничеството със страната ни в областта на търговията, ветеринарните въпроси, растителната защита, сортоподдържането и семепроизводството, сподели Ходжати.

По време на срещата са обсъдени и възможностите за обмена на научен опит и изследванията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама