Русенските депутати от ГЕРБ представиха последните законодателни предложения на партията

12:38, 11 юли 16 / Политика 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На пресконференция днес русенските депутати от партия ГЕРБ Пламен Нунев, Светлана Ангелова и Свилен Иванов представиха актуални предложения за промени в законодателството, които се обсъждат или предстои да бъдат обсъдени от Народното събрание. 

Светлана Ангелова представи внесените промени в Кодекса на труда, които касаят нов механизъм на сключване и отчитане на еднодневните трудови договори, засягащи предимно земеделските производители. Тя изтъкна, че след въвеждането на възможността за подобни договори, са станали ясни някои от слабостите в разпоредбите, които предстои да бъдат облекчени. Основен проблем се е оказало изискването договорите да се сключват и отчитат в рамките на работния ден, за който е нает работника, което се е оказало трудно постижимо в условията на кампанийна земеделска работа. Поради това се предлага еднодневните договори да бъдат отчитани в края на всеки месец, като ще има и специални трудови книжки, в която ще се води отчет за изработените часове, изплатени възнаграждения и други. Предложението е съгласувано с ресорните министерства, и ще бъде разгледано през тази седмица. 

Свилен Иванов обърна внимание на промените в Търговския закон, които трябва да ограничат кражбите на фирми в страната, което е сериозен проблем в момента - към 2015 г. има 1018 преписки за кражби на фирми. Депутатът коментира и последните промени в Закона за управление на отпадъците, в който залягат директиви, които е трябвало да бъдат включени отдавна. Една от основните промени трябва да бъде и минимален праг за физически лица, които за 1 година имат право да издават определено количество цветни метали. След надхвърляне на това количество, сумите, които трябва да получават, могат да бъдат превеждани само по банков път. Все още не е уточнена сумата, която ще служи като праг (предложенията са между 100 и 300 лв.), но от ГЕРБ са убедени, че това ще ограничи кражбите на цветни метали, което също се е превърнало в голям проблем.

Пламен Нунев от своя страна представи последните идеи за промени в Закона за МВР. Сред по-важните са отпадането на идеята пожарните служби да се преобразуват в отделна агенция. От ГЕРБ са на мнение, че към момента структурите работят добре, а освен това не е необходимо създаване на допълнителна администрация за нуждите на нова агенция. Отпада и идеята за премахването на 20 заплати при излизането на служители от системата. За сметка на това ще бъдат изплащани на стъпаловиден принцип - при 6 години стаж да се изплащат 2 месечни заплати, при 10 години - 5 заплати, при 15 години - 10 заплати, при 20 години - 15 заплати, и при над 25 години - 20 заплати. Наред с това ще бъдат обсъдени и контрола над специалните служби, закона за превенция на тероризма, и подготовката на службите за реакции и превантивни мерки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама