Съдят банков касиер за източени сметки

12:00, 11 юли 16 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Внесоха в съда обвинителен акт срещу бившия вече касиер на "Райфайзенбанк" в Благоевград Момчил Тодоров.

Той ще бъде съден за присвояване на 800 000 лева от сметки на вложители в кредитната институция.

В хода на осъществения вътрешен одит били установени редица нарушения, извършени от обвиняемия, вследствие на които проверяващите констатирали липси на банкоматите, обслужвани от Офис 1 Благоевград, присвоявания от депозитни сметки на клиенти на банката, липса на налични парични средства в касата на Тодоров, на която той бил отговорен касиер.

Момчил Тодоров неправомерно отклонявал средства от сметките на определени клиенти и ги присвоявал. Сред нарочените от него сметки били тези на негови близки и познати, а друг критерий за подбор са били рядко обслужвани от титулярите сметки, по които не е имало много движение. Чрез отделни действия обвиняемият Тодоров успял да отклони от сметките на четиринадесет клиента и да се разпореди в свой личен интерес, се сочи в обвинителния акт на прокуратурата в Благоевград.

За улесняване на престъплението в повечето от случаите Тодоров съставял неистински официален документ, като му придавал вид, че изхожда от титуляра на сметката. Оформял референцията за касова операция „теглене в брой“ на определена сума пари и получена от титуляра на депозитната сметка. Тегленето ставало без знанието и съгласието на лицето, на чието име била депозитната сметка в РББ.

В хода на досъдебното производство, от назначената комплексна видеотехническа и лицево - идентификационна експертиза на осем видеокамери за външно и вътрешно наблюдение на банковия офис, установили, че Тодоров изнасял паричните средства извън офиса.

Най-често това ставало с подготвяне на известно количество пачки с банкноти в касовото помещение и поставянето им в полиетиленова торбичка.

След извършване на престъпленията Тодоров се укри и продължителен период от време бил издирван с Европейска заповед за арест. Той е задържан в Швейцария и предаден на българското правосъдие.

            

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама