Приключи преписът на Паисиевата история в Замъка край Равадиново

11:22, 11 юли 16 25 243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Приключи преписването на „История славянобългарска” в Замъка „Влюбен във вятъра”. В родолюбивото начинание се включиха 1211 „преписвачи” на различна възраст от различни градове на страната и чужбина. Своите редове в преписа остави и севернокорейският дипломат Ли Дженг Сик, съобщиха организаторите.

„Влюбен във вятъра” поде инициативата по време на тазгодишните Великденски празници. Последният ред в най-новия препис на първата българска история бе добавен само два месеца по-късно.

В Замъка преписването на Паисиевата история бе превърнато в ритуал. На старинно писалище до олтара в параклиса, осветявано от църковни свещи, на фона на църковно-славянска музика посетителите преписваха с паче перо и мастило ред по ред от най-святото българско произведение. Изпод почерците на деца и възрастни, българи и чужденци, оживяха велики ханове и царе – цялото героично минало на старата българска държава.

"Преписвайте тази историйца...и пазете я – да не се погуби!", е написал някога Паисий. Два века по-късно признателните потомци го направиха в първия български замък.

„Влюбен във вятъра” е атракцион, насочен и към международния туризъм. Патриотичната идея да се преписва Паисиевата история тук е иновация, с която искахме да повдигнем родолюбивия дух у българите и да запознаем чужденците със славната и героична история на предците ни, казват от Замъка.

Преписът на „История славянобългарска” ще бъде дарен на културна институция. Списъкът с имената на всички, включили се в преписването й, ще бъде качен на сайта на Замъка „Влюбен във вятъра” zamaka.bg.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама