ДОСТ сезира ВКС за отказаната регистрация

10:11, 11 юли 16 / Политика 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От ДОСТ ще сезират днес Върховния касационен съд заради отказа на Софийски градски съд да регистрира партията. Решението на съда, което беше обявено в петък, подлежи на обжалване от горна съдийска инстанция в 7-дневен срок.

Отказът за регистрация дойде, след като още през юни съдията по делото оповести, че в заявлението са открити нередности. Лидерът на ДОСТ Лютви Местан изтъкна, че партията е учредена в пълно съответствие с Конституцията на Република България и със Закона за политическите партии.

В доклада си за отхвърляне на искането за регистрацията съдията по делото Лилия Илиева изтъкна няколко причини. Една от тях е, че „дост” е турска дума, като съдията се е позовал на „Българския тълковен речник".

Втора причина е, че „повечето членове на ДОСТ са били от етнически турци и затова партията е етническа”. В решението се казва още, че отделни формулировки в искането за учредяване на партията са неправилни. 

От своя страна, от ДОСТ обясниха, че това решение е лоша новина не за партията, а „за България, за демократичния и евро-атлантически образ на страната ни”.

Лидерът на партията Лютви Местан пък заяви, че ГЕРБ също е чужда дума, което означавало, че по логиката на съдия Лилия Илиева, нейната регистрация също трябва да бъде отменена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама