Местан се спъна в началото на своя старт, според Валерия Велева

08:07, 11 юли 16 / Политика 25 505 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лютви Местан се спъна в началото на своя старт. Отказът на съда да регистрира ДОСТ не може да се коментира. Проблемът при ДОСТ не е съда, а националната сигурност. Това каза журналистът Валерия Велева в сутрешния блок на бТВ.

Според нея мотивите на съда се четат много повърхностно, тъй като той намира противоречие между думите в документите и заявените дела на тази организация.

По нейните думи не може да тръгва един политически проект с чуждото вмешателство, под внушение на Турция, с един диктат на един чужд посланик върху българските институции. Тя допълни, че кампанията на ДОСТ е била много агресивна. На места върху българското население са предлагани бизнес, заплати и са ги изнудвали с техните близки в Турция.

„Всички са крайно негативно настроени срещу този проект, защото са видели заплаха срещу България“, коментира Велева.

Според политолога Александър Маринов този проект е тръгнал много изкуствено, с чужда намеса още от самото начало. Той отбеляза, че внушение, че зад новата партия стои Турция, е било натрапчиво и умишлено.

„Има много съмнения, които Местан и неговите колеги отказаха да разсеят. Те реагираха малко високомерно и неглижирано, което даде основание на съда да бъде взискателен“, каза Маринов.

По неговите думи трябва да имаме нулева толерантност към всеки политически проект, защото българската политика трябва да се прави за българи.

Очаква се днес от ДОСТ да сезират Върховния касационен съд заради отказа на Софийския градски съд да регистрира партията. Решението беше обявено в края на миналата седмица. То подлежи на обжалване от горна съдийска инстанция в 7-дневен срок.

Още през месец юни съдебният състав, който гледа регистрацията на ДОСТ, отказа регистрация, заради открити нередности в заявлението. Лидерът на ДОСТ Лютви Местан изтъкна, че партията е учредена в пълно съответствие с Конституцията на Република България и със Закона за политическите партии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама