„Дон Кихот“ събира любителите на балета в Летния театър

07:32, 11 юли 16 / Култура 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Премиерата на „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус днес е и своеобразен анонс към предстоящия Международен балетен конкурс, който ще събере цвета на балетния свят в морската столица. Варненци и гостите на града могат да го видят тази вечер от 21 ч. в Летния театър. В спектакъла, хореографска интерпретация на изтъкнатия творец, з. а. на Русия Сергей Бобров, ще аплодират водещи солисти на Държавния театър за опера и балет в Красноярск и Държавна опера Варна. Дирижира Вилиана Вълчева.

„Дон Кихот” е един от най-популярните балети, които се играят във всички театри по света. Интересът към него се дължи както на познатия сюжет от прочутия роман на Мигел де Сервантес, така и на темпераментната, весела и завладяваща музика на Лудвиг Минкус. Балетът се отличава с характерни танци, много солови изпълнения и разнообразни мизансцени, а всичко това предполага, освен добра танцова техника, също високо актьорско майсторство и импровизационни способности.

Балетистите имат възможността да проявят в пълна степен както своя талант, така и своята индивидуалност, затова те обичат да танцуват „Дон Кихот“. Както всички известни хореографи, така и з. а. на Русия Сергей Бобров е създал своя авторска интерпретация на този балет, която ние с удоволствие ще представим пред международната публика на Опера в Летния театър“, разказва Сергей Антонов - репетитор на Болшой театър и на Държавна опера Варна.

„Дон Кихот“ е много специално балетно произведение, което не следва буквално романа на Сервантес, не остава статично и непрекъснато се развива“, разказва и режисьорът Сергей Бобров. „В моята постановка, която се основава върху прочита на Горский, аз съм внесъл свои хореографски решения. Въобще характерното за този балет е, че много хореографи и балетисти измислят нови фрагменти и така непрекъснато обогатяват визията на „Дон Кихот“. Моят авторски принос, специално за варненската премиера, е заключителният танц на кордебалета Фанда́нго, за чиято хореография почерпих вдъхновение от популярния испански народен танц от XVII век. Специална хореография поставям също за Георгий Болсуновски, който изпълнява ролята на Базил, разчитам също на доброто представяне на варненеца Павел Кирчев, комуто съм поверил ролята на тореадора. В премиерния спектакъл участват водещи балетни солисти от Държавния театър за опера и балет в Краснорск и от Държавна опера Варна, които оформиха една чудесна трупа. Те танцуват с жар, репетират всеотдайно и аз вярвам, че публиката ще оцени по достойнство тяхното балетно и артистично майсторство“, убеден е постановчикът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама