Отбелязват се 21 години от клането в Сребреница

07:30, 11 юли 16 / Свят 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес се навършват 21 години от геноцида в Сребреница.

През юли 1995 г. в босненския град в рамките на дни са избити 8000 мюсюлмански мъже и момчета. Отговорността за това беше хвърлена върху босненските сръбски военни, ръководени от Ратко Младич.

Общо около 100 000 души, в голямото си мнозинство босненски мюсюлмани, са загинали във войната в Босна в периода между 1992 и 1995 г. по време на разпадането на социалистическа Югославия

В памет на жертвите от Сребреница 11 юли е ден на траур в босненската Мюсюлманско-хърватска федерация, а по решение на Европейския парламент европейските страни го отбелязват като Ден в памет на геноцида.

Клането в Сребреница бе признато от Международния трибунал и Международния съд в Хага за геноцид.

Всяка година на 11 юли в Мемориалния комплекс „Поточари“ се погребват новите идентифицирани останки на жертвите от клането в Сребреница, ексхумирани от масови гробове. Досега там са намерили вечен покой 6241 жертви, а 230 са погребани индивидуално извън центъра по желание на семействата им.

Тази година в мемориалния център „Поточари“ ще бъдат погребани 127 нови идентифицирани жертви.

През март 2015 г. сръбските власти арестуваха 7 души, заподозрени в участие в клането в Сребреница през 1995 г. Това бяха единствените подобни арести в бившата югославска република за най-голямото зверство в Европа след Втората световна война.

Мъжете, арестувани на няколко места в Сърбия, бяха обвинени за екзекуцията на повече от 1000 бошняци в склад в покрайнините на Сребреница, където са убити повече от 8000 мюсюлмански мъже и момчета, след като босненските сръбски сили го завладяха през юли 1995 г.

Този март Международният наказателен трибунал за бивша Югославия осъди бившия военен лидер на босненските сърби Радован Караджич за 40 години затвор. Съдът го призна за виновен по 10 от 11-те повдигнати обвинения, включително за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама