Борисов е в Иран да търси купувач на реакторите от АЕЦ „Белене“

07:28, 11 юли 16 / Политика 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Премиерът Бойко Борисов  е начело на правителствена делегация, която пристигна вчера в Иран. В Техеран ще разговаря с президента Хасан Рохани, с външния министър Джавад Зариф, както и с членове на иранския парламент, като основната цел на посещението е да бъде намерен купувач на изработеното от руската „Атомстройекспорт“ оборудване за АЕЦ „Белене“.

Преди седмици Арбитражният съд в Женева осъди Националната електрическа компания (НЕК) да плати на производителя над 550 млн. евро за реактор и половина, които са били поръчани от правителството на „тройната коалиция“.

„Ако намерим къде да го продадем заедно с руската страна и да възстановим дадените пари, това ще бъде най-доброто решение“, анонсира преди седмици премиерът Бойко Борисов, а вчера контрира критиките на опозицията, че трябва да го подкрепят в намиране на решение на проблема.

Иран, Индия и Йордания са потенциални пазари, защото в момента там се изграждат идентични мощности на тази в Белене. След произнасянето на арбитража на България вече се начислява ежедневна лихва в размер на 167 хиляди евро до изплащане на дължимото.

Уреждането на конфликтите в Сирия и Ирак също ще са във фокуса на разговорите, в контекста на миграционния поток към Европа и ролята на България като външна граница на Европейския съюз.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама