Състави от различни краища на света идват за Панаира на киселото мляко в Разград

07:14, 11 юли 16 / Култура 25 518 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фолклорни състави от различни краища на света и майстори на художествени занаяти идват  за Панаира на киселото мляко в Разград. Тазгодишният панаир и съпътстващият го фестивал на народните традиции и художествени занаяти ще се проведе от 18 до 20 юли, съобщиха кметът на община Разград д-р Валентин Василев и гл. експерт „Култура” Виолета Антонова.

Три официални делегации са потвърдили досега участието си в проявата - те са от побратимените на Разград градове Кълъраш, Слобозия и Авджилар. Очаква се потвърждение и от турската община Одунпазаръ. Само от руския град Орел са възпрепятствани да дойдат, тъй като се готвят за 450-годишнината на града – събитие, на което ще присъства и разградска делегация, обясни Валентин Василев.

На сцената на площад „Момина чешма” през трите фестивални дни изкуството на фолклора ще покажат танцьори, певци и музиканти от Аржентина, Мексико, САЩ, Колумбия, Чили, Бразилия, Китайско Тайпе, Филипините, Румъния, Турция и България. В традиционното изложение на художествени занаяти ще се включат 84 майстори на художествени занаяти.

Началото на културното събитие ще бъде поставено от 11.30 ч. на площад "Независимост". Час по-късно във фоайето на Художествената галерия ще бъде открита фотоизложба „Лицата от Панаира на киселото мляко през обектива на разградските фотолюбители”. Нов атрактивен елемент в програмата ще бъдат забавните игри „Млечни войни” с анимация, които ще се състоят  от 17.30 ч., а от 19 ч. ще започне конкурсът за избор на кралица на панаира. Всяка от трите вечери ще има дефиле на художествените колективи и концерт на български и чуждестранни фолклорни състави.

Втория ден в Етнографския музей ще се проведе детска работилница „Първи стъпки в занаята” и конкурс за домашно приготвено кисело мляко. Друг нов атрактивен елемент от програмата е вечерта, когато ще се състои етноревю, с представяне на автентични фолклорни костюми от Петър Георгиев – солист на Северняшкия ансамбъл и автор на ревюто. Обновено с нови елементи е и забавното състезание „Да правим таратор, а не терор”, което ще има щафетен характер, обясни Антонова.

През третия ден в програмата са включени конкурс за детска рисунка на тема „Панаир на киселото мляко”, демонстрация на клубовете по танци на открита сцена „Танцувай с нас”, продължава и детската работилница. Закриването е вечерта след последния концерт.

Със съдействието на Националната телевизия КИС 13-Русе, вечерните концерти ще се излъчват пряко по техния телевизионен канал, както и в интернет на сайта на Община Разград razgrad.bg.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама